اعمال مسجد کوفه
درباره مسجد کوفه
مسجد کوفه یکی از مهمترین مسجد ها برای مسلمانان شیعه محسوب میشود. این مسجد، منزلگاه حضرت آدم محسوب میشد. همچنین این مسجد مکانی است که در آن حضرت نوح(ع) کشتی خود را ساخت. در ادامه این مطلب درباره ی فضائل این مسجد و اعمال این مسجد که به ترتیب توصیه کردند انجام دهید، بیان خواهیم کرد. مسجد کوفه یکی از مکان های زیارتی ای است که در زیارت دوره در کاروان زیارتی کربلا زائرین را به آنجا میبرند و به کمک مداح کاروان اعمال های این مسجد که انجام آنها ثواب بسیار زیادی هم دارد، به صورت دسته جمعی انجام میشود.
اهمیت مسجد کوفه چیست؟
همانطورکه گفتیم مسجد کوفه محل سکونت و عبادت پیامبرا الهی و معصومان زیادی بوده است. از محل سکونت حضرت آدم تا محل ساخت کشتی نوح. همینطور روایت است که این مسجد محل به گل نشستن کشتی نوح(ع) نیز بوده است. حضرت نوح (ص)، تابوتی از استخوانهای جد خود حضرت آدم (ع) را در پشت این مسجد دفن کرده است. همینطور میگویند این مسجد محل سکونت ادریس (ع) هم است. ازطرفی حضرت ابراهیم (ع) در این مسجد عبادت میکردند.
فضیلت مسجد کوفه
طبق روایات این مسجد یکی از باغ های بهشت محسوب میشود. امام صادق (ع) درباره ی فضیلت این مسجد فرمودند که: اگر من در نزدیکی مسجد کوفه بودم هر گز هیچ کدام از نمازهای خود را در خارج از این مسجد اقامه نمیکردم. ثواب خواندن نماز واجب در این مسجد، برابر حج تمتع است و ثواب نماز نافله هم مانند حج عمره میباشد. از طرفی، اقامه هر رکعت نماز در این مسجد را برابر با هفتاد نماز جماعت ذکر کردند.
اعمال مسجد کوفه
در این بخش از مطلب به ترتیب اعمال مسجد کوفه را برای شما توضیح خواهیم داد.
اعمال ورود به مسجد کوفه
از ابن طاووس روایت است که وقتی به شهر کوفه رسیدی این د
عا را بخوان:
بِسْمِ اللّهِ، وَبِاللّهِ، وَفِي سَبِيلِ اللّهِ، وَعَلَى مِلَّةِ رَسُولِ اللّهِ صَلَّى اللّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ، اللّهُمَّ أَنْزِلْنِي مُنْزَلاً مُبارَكاً وَأَنْتَ خَيْرُ الْمُنْزِلِينَ.
در هنگام ورود، این دعا را هنگام عزیمت به مسجد کوفه زمزمه کنید: اللَّهُ أَكْبَرُ وَ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ سُبْحَانَ اللَّهِ.
برای ورود به مسجد کوفه، بهتر است از باب الثعبان یا همان باب الفیل وارد شوید. علت نامگذاری این باب این است، وقتی امیرالمومنین(ع) برروی منبر خود حاضر بودند، و یکی از جنیان به شکل اژدها، از این درب وارد مسجد کوفه میشد . پس از پرسش سوال و شنیدن جواب ها، مجدد از همین درب خارج میشد.
بر اساس این معجزه حضرت، این درب بابالثعبان نام گرفته است. این مسئله برای معاویه ازار دهنده بود و به همین دلیل ، دستور داد یک فیل را برای یک مدت در کنار این باب نگه دارند؛ این کار سبب شد با گذشت زمان این درب را بابالفیل نیز بنامند
اعمال مقام حضرت ابراهیم (ع)
مرحله اول از اعمال مسجد کوفه زیارت مقام حضرت ابراهیم (ع) است. مقامی که در نزدیکی بابالانماط قرار دارد و رو به رو ستون پنجم مسجد کوفه است.
اعمال این مقام به این ترتیب است که یک نماز چهار رکعتی میخوانید که در دو رکعت آن سوره حمد و توحید را قرائت میکنید و در دو رکعت بعد، سوره حمد را با سوره قدر میخوانید. پس از تمام شدن نماز، تسبیحات حضرت زهرا (ع) را بهجای میآورید.
درنهایت ایندعا را خواهید خواند: السَّلامُ عَلَى عِبَادِ اللَّهِ الصَّالِحِينَ الرَّاشِدِينَ الَّذِينَ أَذْهَبَ اللَّهُ عَنْهُمُ الرِّجْسَ وَ طَهَّرَهُمْ تَطْهِيرا وَ جَعَلَهُمْ أَنْبِيَاءَ مُرْسَلِينَ وَ حُجَّةً عَلَى الْخَلْقِ أَجْمَعِينَ وَ سَلامٌ عَلَى الْمُرْسَلِينَ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ ذَلِكَ تَقْدِيرُ الْعَزِيزِ الْعَلِيمِ.
و هفت مرتبه میگویید: سَلامٌ عَلَى نُوحٍ فِي الْعَالَمِينَ. در ادامه نیز دعایی در مفاتیح در اعمال مسجد کوفه در این مقام نوشتند.
اعمال مقام دکه القضا
دکهالقضا، مقامی است که برخی از روایات مشهور مانند شیخ عباس قمی، میگویند: این مقام در آخرین مرحله از اعمال مسجد کوفه، زیارت میشود. اما در کتاب مفاتیح الجنان و مصباح الزائر پس از مقام ابراهیم (ع) است.
دکهالقضا مکانی در کوفه است که حضرت علی (ع) بر روی آن مینشستند و به قضاوت میپرداختند.
نماز دو رکعتی در این مقام همچون نماز صبح میخوانید و پس از اتمام نماز تسبیحات حضرت زهرا (س) قرائت میشود.
اعمال مقام بیتالطشت
در این مقام به مقام دکهالقضا مربوط است. دو رکعت نماز نیز در این محل میخوانید و تسبیحات حضرت فاطمه (ع) ذکر میشود. در رکعت اول نماز سوره حمد و توحید و در رکعت بعدی سفارش میشود سوره حمد با کافرون خوانده شود.
در فضیلت و آداب این دو مقام نیز، در مفاتیحالجنان دعاهای ذکر کردند که خواندن آن در این مکان بهعنوان یکی از اعمال مسجد کوفه، ثواب زیادی دارد.
اعمال مقام دکهالمعراج
علت نامگذاری این مقام، این است که پیامبر در شب معراج خود، از خداوند اجازه میخواهد و در این مسجد فرود میآید و دو رکعت نماز در مسجد کوفه میخوانند.
در رکعت اول نماز این مقام، سوره حمد و توحید قرائت میشود و در رکعت دوم آن، سوره حمد با سوره کافرون خوانده میشود. درنهایت با تسبیحات اربعه و خواندن این دعا، اعمال مسجد کوفه در معراج انجام میشود.
اللَّهُمَّ أَنْتَ السَّلامُ وَ مِنْكَ السَّلامُ وَ إِلَيْكَ يَعُودُ السَّلامُ وَ دَارُكَ دَارُ السَّلامِ حَيِّنَا رَبَّنَا مِنْكَ بِالسَّلامِ اللَّهُمَّ إِنِّي صَلَّيْتُ هَذِهِ الصَّلاةَ ابْتِغَاءَ رَحْمَتِكَ وَ رِضْوَانِكَ وَ مَغْفِرَتِكَ وَ تَعْظِيما لِمَسْجِدِكَ اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ ارْفَعْهَا فِي عِلِّيِّينَ وَ تَقَبَّلْهَا مِنِّي يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ.
اعمال مقام حضرت آدم (ع)؛ اعمال ستون هفتم
درخصوص این باب، اعمال زیادی ذکر شده است که کامل آن را میتوانید در مفاتیح الجنان بخوانید. این مقامی است که خداوند متعال در آن، توفیق توبه و بازگشت حضرت آدم را به ایشان عطا فرمود.
در این مقام، چهار رکعت نماز میخوانید؛ بهنحوی که در رکعت اول و سوم، سوره حمد و قدر را میخوانید و در رکعت دوم و چهارم، سوره حمد و توحید را قرائت میکنید و پس از فراغت از نماز، تسبیحات حضرت زهرا را بهجای میآوردی و اعمالیرا که در مفاتیح آمده است انجام میدهید.
اعمال مقام جبرئیل؛ اعمال ستون پنجم
یکی از مقامهای برجسته همانند ستون هفتم، این مقام است که به مقام جبرئیل مشهور شده است. البته روایت است که حضرت ابراهیم (ع) و امام حسن مجتبی (ع) نیز در این محل نماز اقامه کردند.
نمازی که بهعنوان یکی از اعمال مسجد کوفه میخوانند نیز، همچون نماز صبح است و پس از سلام نماز، تسبیحات حضرت زهرا (س) ذکر میشود.
اعمال مقام حضرت زینالعابدین (ع)؛ اعمال ستون سوم
مقام امام سجاد در نزدیکی باب الکنده، که البته بسته شده، قرار گرفته است. در این مقام نیز دو رکعت نماز همانند نماز صبح بهجای میآورید و سپس تسیبحات حضرت زهرا (س) را میخوانید.
مقام امام سجاد (ع) از طرف قبله برابر با دکه امیرالمومنین قرار گرفته است و مستحب است که برای خواندن نماز، بهاندازه 5 ذراع (حدود 5 متر) دور از از این ستون، فاصله بگیرید.
اعمال مقام نوح (ع)؛ باب الفرج
اعمال و دعاهای این مقام هم طولانی است که در مفاتیح الجنان بیان شده است. بابالفرج که به مقام حضرت نوح (ع) مشهور است، دو شکل نماز دارد. اول، یک نماز چهار رکعتی که در هر رکعت پس از سوره حمد، هر سورهای که دوست دارید میتوانید قرائت کنید. دیگری یک نماز دو رکعتی است.
با این تفاوت که بعد از سلام نماز، سمت راست و چپ و پیشانی صورت خود را بر زمین گذاشته و دعاهایی که در مفاتیح است را میخوانید.
اعمال محراب امیرالمومنین (ع)
محراب حضرت علی (ع) یا همان محل ضربت خوردن ایشان در مسجد کوفه در شب ۱۹ ماه رمضان است. دو رکعت نمازدر این مقام مستحب است. همچنین سفارش میشود که مناجات حضرت علی در مسجد کوفه را نیز در این محل بخوانید.
اعمال مقام امام صادق (ع)
مقام امام جعفر صادق (ع) در نزدیکی حرم مسلم بن عقیل قراردارد. اعمال این مقام، آخرین اعمال مسجد کوفه به شمار میآید که در آن دو رکعت نماز میخوانند و سپس تسبیحات حضرت زهرا (س) به جای می آورید.
اعمال مسجد کوفه برا بطور کامل برای شما توضیح دادیم. انجام هیچ یک از این اعمال واجب نیست و مستحب است و شما میتوانید بصورت دلخواه آن را انجام دهید.