طاق کسری
مدائن جمع کلمه مدینه به معنی چندین شهر است. در تاریخ مدائن نام یک مجموعه از چند شهر است که به سبب تقسیم شدن به دو بخش شرقی و غربی به وسیله رود دجله. و یا به سبب تعداد شهرها و آثاری که توسط پادشاهان در آنجا بنا شد، به نام مدائن مشهور شد. در زبان فارسی به آن توسفون و یا طیسفون میگویند. بر اساس برخی از گزارش ها مدائن از پنج شهرِ عتیقه، سکندر، طیسفون، اَسبانْبَر و رومیه متشکل است. طبق برخی از صحبت ها از هفت شهر تشکیل شد. مدائن به سبب حاصلخیز بودن خاک، پاکیزگیِ هوا و جمع شدن دو رود دجله و فرات در آن، مورد توجه پادشاهان ایران بود. در حال حاضر مدائن شهری کوچک در محدوده سی کیلومتری جنوب بغداد است و مهمترین شهرهای آن رومیه (سلوکیه) و طیسفون است. مردم آن اکثرا شیعه دوازده امامی هستند.
طاق کسری یا ایوان مدائن از آثار تاریخی باقی از حکومت ساسانیان در زمان ایران باستان است. برای ساخت این طاق معماران ایرانی از کمترین ابزار و امکانات استفاده کردند. به همین سبب امروزه از ایوان مدائن به عنوان شاهکار مهندسی ایران باستان یاد میکنند. این بنای تاریخی از برجستهترین نمونههای معماری طاقنما در زمان ساسانیان محسوب میشود.
طاق کسری کجاست؟
این طاق در گذشته جزو کشور ایران بود. اما به علت جدا شدن برخی مناطق از ایران، این بنا در حال حاضر در کشور عراق قرار دارد. شهری که در گذشته ایوان مدائن در آن واقع بود، تیسفون نام داشت. به همین دلیل برخی افراد آن را با اسم کامل طاق کسری تیسفون می شناسند. هم اکنون به دلیل بی توجهی، به طاق ایران باستان آسیب زیادی وارد شد. جالب است بدانید که ایوان مدائن در نزدیکی آرامگاه سلمان فارسی (یکی از یاران پیامبر) قرار دارد.
معماری ایوان مدائن
طاق مدائن از بهترین نمونههای معماری از زمان حکومت ساسانیان است که شباهت هایی با الباقی بناهای باقی مانده از ایران باستان دارد. هرچند که امروزه بخش زیادی از این بنای تاریخی از بین رفتند. اما مهندسان با استفاده از نرم افزارهای امروزی توانستند مدل ساختمان کاخ و طاق کسری را قبل از تخریب بازسازی کنند.
در حال حاضر از ساختمان کاخ کسری تنها ورودی این کاخ و ایوان باقی است که به شدت در خطر ریزش است. بلندی طاق کسری به 37 متر میرسد. طاق کسری بلندترین طاق سقفی در جهان است. این طاق را با مصالح و ملاط ساختند و هیچگونه قالببندی در پیکر این بنا وجود ندارد.
از خصوصیات طاق کسری این است که بعد از پل گاومیشان، دومین طاق عریض در ایران محسوب می شود. مهم ترین کاربردی که برای آن در نظر گرفتند، مربوط به برگزاری جشن هایی همچون نوروز و دیگر جشن ها و مراسمات مهم بود. از مهم ترین ویژگی های این طاق این بود که در جشن ها و مراسم ها، پادشاه در بین مردم حاضر میشدند. مردم می توانستند او را از نزدیک ببینند.
طاق کسری و تولد پیامبر
روایتهای زیادی وجود دارد که بیانگر این است در زمان ولادت پیامبر اسلام دیواره طاق شکست. بعضر از آثار و تفسیر های متفکران دینی، به طاق کسری و تغییر آن در زمان ولادت پیامبر اشاره میکنند. بر اساس این روایات، شب ولادت حضرت محمد ایوان کسری شکست. همچنین 14 کنگره آن فرو ریخت، آتش آتشکده فارس نیز خاموش شد و دریاچه ساوه نیز از بین رفت.
دسترسی به طاق کسری
برای دسترسی به طاق عراق توصیه می کنیم از ماشین های هیوندای دربست استفاده کنید. به دلیل پرت بودن مکان ایوان مدائن، از خودرو سواری یا شخصی استفاده نکنید. همچنین پیشنهاد می شود تا قبل از ساعت 3 و 4 بعد از ظهر برگردید.
آدرس طاق : عراق، استان دیاله، 30 کیلومتری جنوب شرقی بغداد، ساحل شرقی رود دجله.
جاذبه های جهانگردی در عراق را میشناسید؟